Tillverkning

Tillverkning av förpackningar och kartonger - så här gör vi

1. SPECIFIKATION

Vilken typ av förpackning önskar du dig, vad ser du framför dig? Vad ska lådan innehålla, hur ska den användas? Som konsumentförpackning? Som emballage? Vad får förpackningen kosta i förhållande till sitt innehåll. Ska det vara enkelt och billigt eller mer påkostat och premium? Ju mer du kan briefa oss, ju mer kan vi hjälpa dig att ta fram en optimalt fungerande förpackning.

2. KONSTRUKTION

Vi framställer en digital ritning av förpackningen med eventuell lås, fönsterhål, handtag, inrede mm. Här gäller det att alla format blir korrekta så att förpackningen vare sig blir för liten eller för stor, likväl som att lådan ska bli smidig att montera och hantera.

3. ORIGINALARBETE

Du eller din reklambyrå tar fram en tryckfil (ett digital original) utifrån den grafiska design som ska tryckas på din förpackning. Vill du ha hjälp står vår kreativa prepressavdelning till ditt förfogande.

4. MATERIAL

Vi väljer ut och föreslår en passande förpackningskvalitet utifrån givna kriterier. Se våra vanligast förekommande kartongmaterial nedan.

5. TRYCK

Vi trycker det mesta i arkoffset. Våra toppresterande Heidelberg tryckpressar är av senaste modell och levererar högsta tänkbara kvalité! Vid mindre upplagor och/eller mindre arkformat trycker vi digitalt i våra HP Indigo. Här kan vi märka ditt tryck med ISO 14001, Svanen och FSC. Exakta finns med på Postnords exklusiva lista över godkända tryckerier för klimatekonomiska trycksaker. Vi är miljöcertifierade och kan under vissa givna förutsättningar även erbjuda s.k. variabeltryck av adresser, numrering mm.

6. LACK / LAMINAT

Vi erbjuder fyra typer av vattenbaserade offsetlacker: Silk, Matt, Gloss eller den exklusiva Soft Touch. I förekommande fall lägger vi ett blankt alternativt matt seglaminat på tryckarket. Ser snyggt ut, skyddar och förstärker. Vi kan även erbjuda partiell UV-lackering för att framhäva bilder, logotyper etc.

7. STANSNING

Nästan alla förpackningsmodeller behöver stansas. Med ritningen som underlag tillverkat vi ett s.k. stansverktyg. Principen är ungefär som en pepparkaksform, dvs vi stansar ut förpackningsämnet ur arket. Ett verktyg kostar ungefär 3.000 - 5.000 kr vilket är en engångskostnad. Vi förbinder oss därefter att arkivera och underhålla ditt verktyg för framtida bruk.

8. LIMNING

Vissa av våra förpackningsmodeller behöver limmas på en eller flera flikar för att fungera. Detta gör vi manuellt vid mindre upplagor eller maskinellt i en sk kapsellimningsmaskin vid större upplagor. Såväl varmt som kallt lim användes för att fästa på olika underlag.

9. PACKNING

Resningen av lådan och eventuell montering av handtag, inrede mm kan vi hjälpa dig med om så önskas. Även vad gäller packning av innehåll kan vi ombesörja.

10. LOGISTIK

Vi hjälper dig även med adressering, utskick, frakt, lagerhållning, returhantering och all annan logistik.

 


 

Våra vanligaste kartongmaterial

BillerudKorsnäs CrownBoard Prestige

Vit oliksidig kraftkartong med mycket bra styvhet och rivstyrka. Uppbyggd av nyfiber i flera skikt. Uppfyller höga krav på hygien och renhet. Tillgänglig i ytvikter mellan 170-400g.Tillverkas av BillerudKorsnäs, Sverige.

BillerudKorsnäs CrownBoard Craft

Kraftkartong med mycket bra styvhet och suverän rivstyrka. Framsidan är högbestruken och glättad medan baksidan är oblekt och brun. Ytvikter 245-460g.Tillverkas av BillerudKorsnäs, Sverige.

Invercote G

Homogenkartong med trippelbestruken silkesmatt framsida och obestruken baksida. Uppbyggd i tre skikt av helblekt sulfatmassa utan fyllnadsmedel. Suverän styrka och spänst. Optimal tryckyta. Uppfyller höga krav på hygien och renhet. Ytvikter 180-400g. Tillverkas av Iggesund Paperboard, Sverige.

Kraftpak

Kraftpak är en obestruken, naturbrun kraftkartong med mycket hög spräng- och rivstyrka. Tillverkas av 100% oblekt nyfiber. Upp-fyller höga krav på hygien och renhet. Kraftpak är godkänd för direktkontakt med livsmedel. Står emot fukt. Utmärkt att trycka på samt att prägla och stansa i. Fullt återvinningsbar. Tillgänglig i ytvikter mellan 225-410g. Tillverkas av KapStone, USA.

Råvara från svensk skog

Vi tillverkar förpackningar av svensktillverkad homogen- och falskartong av högsta kvalitet uppbyggd i flera lager. Ljungfrufibrerna i pappersmassan är långa och starka. Materialet väger lätt, är rent, hygieniskt och luktneutralt. Vitheten är högsta tänkbara och tryckbarheten bästa möjliga. Vi undviker återvunnen råvara som kan innehålla spår av tryckfärger, lim, plast mm och dessutom är svagt och dammar.

FAKTA:

- Tall, gran, björk och asp är vanligast för tillverkning av pappersmassa.

- 57% av Sverige täcks av skog, varav 92% tall och gran.

- Mer skog återplanteras än vad som avverkas.

- Ett träd avverkas normalt vid 30-60 års ålder.

- Mitten av trädet används till pappersmassa. Av ett träd kan vi producera motsvarande 1.500 st förpackningar i mått 10 x 10 x 10 cm.

- Nederdelen används till virke, ca 12 st plankor per träd.

- Grenar, kvistar och bark kommer till användning som biobränsle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår