Checklista

Checklista att förhålla sig till vid planering och produktion:

1. SPECIFIKATION

Vad ska din nya förpackning eller låda innehålla? Hur ska den användas, som en tjusig produktförpackning eller ett skyddande transportemballage? Vilka mått är lämpliga? Hur många behöver du? Ju mer vi får veta om dina planer, ju bättre lösning från oss.


2. KONSTRUKTION

Vilket utförande är mest praktiskt? En vanlig slitslåda, en låda med fast eller separat lock, en låda med hylsa, en kapsel, ett konvolut, ett svep... Givetvis inte så lätt för dig att svara på, men vi guidar dig framåt i processen. Vi framställer en digital ritning av förpackningen med eventuellt lås, fönsterhål, handtag, inrede mm. Här gäller det att alla format blir korrekta så att förpackningen vare sig blir för liten eller för stor, likväl som att lådan ska bli smidig att montera och hantera.


3. MATERIAL

Vi erbjuder en mängd olika material med olika egenskaper och förtjänster t ex Invercote Creato, Invercote G, BillerudKorsnäs, Kraftpak, Microwell, Miniwell, 3 eller 4 mm well. Vi hjälper dig att välja rätt kvalitet! Läs gärna mer om Invercote och BillerudKorsnäs längre ned på sidan.


4. GRAFISK DESIGN, IDÉ, ORIGINALFRAMSTÄLLNING

För att trycka din förpackning digitalt eller i offset krävs till att börja med en design och utifrån denna ett tryckoriginal. Antingen behärskar du det här på egen hand, eller så kan vi erbjuda professionell kompetens från Exakta Creative.


5. TRYCK. OFFSET, DIGITALT ELLER FLEXOGRAFI

Offset är vår vanligaste tryckmetod passande för större upplagor. Vi trycker i s.k. arkoffset. Våra toppresterande Heidelberg tryckpressar är av senaste modell och levererar högsta tänkbara kvalité! Vid mindre upplagor och/eller mindre arkformat trycker vi digitalt i vår HP Indigo eller Ricohmaskiner. Här kan vi även erbjuda sk variabeltryck av adresser, numrering mm. Vi är miljöcertifierade och kan i förekommande fall märka ditt tryck med ISO 14001, Svanen och FSC. EXAKTA finns med på Postens exklusiva lista över godkända tryckerier för klimatekonomiska trycksaker. För grövre wellpappemballage trycker vi i flexografi med kliché.


6. YTBEHANDLING

Vi erbjuder fyra typer av skyddande offsetlacker: Silk, Matt, Gloss eller den exklusiva Soft Touch. I förekommande fall lägger vi ett blankt alternativt matt seglaminat på tryckarket. Ser snyggt ut, skyddar och förstärker. Finns även softtouch laminat, leatherlook laminat, strukturlaminat mm. Du kan även erbjuda partiell UV-lackering för att framhäva bilder, logotyper etc. Oändliga kombinationsmöjligheter!


7. GRAFISKA EFFEKTER

Blindprägling, folietryck (guld, silver mm).


8. STANSNING

Möjligheter för fönster, inreden, perforeringar, upphängning, handtag mm. Nästan alla förpackningsmodeller behöver stansas. Med ritningen som underlag tillverkat vi ett sk stansverktyg. Principen är ungefär som en pepparkaksform, dvs vi stansar ut förpackningsämnet ur arket. Ett verktyg kostar ungefär 3.000 – 5.000 kr vilket är en engångskostnad. Vi förbinder oss därefter att arkivera och underhålla ditt verktyg för framtida bruk.


9. SAMMANFOGNING

Vissa av våra förpackningsmodeller behöver sidlimmas för att fungera. Detta gör vi manuellt vid mindre upplagor eller maskinellt i en sk kapsellimningsmaskin vid större upplagor. Såväl varmt som kallt lim användes för att fästa på olika underlag. I övrigt förekommer även tejpning, klammerhäftning och olika slags självlåsande flikar.


10. PACKNING OCH LOGISTIK

Om så önskas kan vi hjälpa till med resningen av lådorna och eventuell montering av handtag, inrede mm. Även vad gäller packning av innehållet och tillhörande folders, giveaways, godis mm. Vi hjälper dig även med adressering, inplastning, utskick, frakt, lagerhållning, returhantering och all annan logistik.


Invercote och BillerudKorsnäs är två av våra förpackningfavoriter. Nedanstående bekräftar vår övertygelse om att kvalitet lönar sig.

200 företag som bearbetar kartong till färdiga förpackningar har sagt sitt i en varumärkesundersökning (2018). I studien rankas Iggesunds varumärken Invercote och Incada allra högst. Undersökningen omfattar konverterare i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien, Schweiz, Belgien och Nederländerna inom branscherna läkemedel och hälsoprodukter, kosmetik och skönhetsvård, choklad och konfektyr, torra livsmedel, fryst och kyld mat samt vin och spritförpackningar. Undersökningen visar också att hög kvalitet och hållbarhetsegenskaper blir allt viktigare urvalskriterier över tid. Konverterarna har dessutom höga förväntningar på egenskaper som tryckbarhet, körbarhet i konverteringsprocessen och falsningsegenskaper.

Nedan listas Europas mest värdefulla kartongvarumärken enligt undersökningen:

1. Invercote (Iggesund)

2. Incada (Iggesund)

3. Tambrite (Stora Enso)

4. Ensocoat (Stora Enso)

5. Performa (Stora Enso)

6. BillerudKorsnäs (BillerudKorsnäs)

7. CKB (Stora Enso)

8. MetsäBoard Pro (Metsä Board)

9. Alaska Plus (International Paper)

10. MetsäBoard Classic (Metsä Board)


Exakta producerar förpackningar av svensktillverkad homogen- och falskartong av högsta kvalitet uppbyggd i flera lager. Ljungfrufibrerna i pappersmassan är långa och starka. Materialet väger lätt, är rent, hygieniskt och luktneutralt. Vitheten är högsta tänkbara och tryckbarheten bästa möjliga. Vi undviker återvunnen råvara som kan innehålla spår av tryckfärger, lim, plast mm och dessutom är svagt och dammar.

FAKTA:

Tall, gran, björk och asp är vanligast för tillverkning av pappersmassa. 57% av Sverige täcks av skog, varav 92% tall och gran. Mer skog återplanteras än vad som avverkas. Ett träd avverkas normalt vid 30-60 års ålder. Mitten av trädet används till pappersmassa. Av ett träd kan vi producera motsvarande 1.500 st förpackningar i mått 10 x 10 x 10 cm. Nederdelen används till virke, ca 12 st plankor per träd. Grenar, kvistar och bark kommer till användning som biobränsle. Råvaran från svensk skog är av absolut världsklass.


 

Våra vanligaste kartongmaterial:

Billerud-Korsnäs White
Vit oliksidig falskartong med mycket bra styvhet och suverän rivstyrka. Framsidan är bestruken, baksidan lättbestruken. Den högbestrukna framsidan ger optimal bildåtergivning och den unika rivstyrkan ger goda bigningsegenskaper. Särskilt lämpad för krävande stansning, prägling, foliering och laminering.Tillgänglig i följande ytvikter: 290 g, 315 g, 340 g, 370 g samt 400 g. Tillverkad av Billerud-Korsnäs, Sverige.

Billerud-Korsnäs Light / Billerud-Korsnäs Carry
Kraftkartong med mycket bra styvhet och suverän rivstyrka. Framsidan är bestruken och glättad medan baksidan är oblekt och brun. Kartongen är utmärkt som förpackningskartong, men också till skyltar och mappar med mera som kräver hög styvhet, styrka och goda stansningsegenskaper. Tillgänglig i följande ytvikter: 270 g, 290 g, 330 g, 350 g, 370 g, 400 g, 425 g samt 480g. Tillverkad av Billerud-Korsnäs, Sverige.

Invercote Creato
Liksidigt högbestruken homogenkartong (Solid Bleached Sulphate) med silkesmatt ytfinish. Kartongens mycket släta ytfinish och glans ger optimal bildåtergivning. Den unika uppbyggnaden i tre skikt av långfibrig blekt sulfatmassa ger Invercote överlägsna styrkeegenskaper. Perfekt för förpackningar, omslag, mappar, etc. med dubbelsidigt tryck där du vill ha riktig kartongkänsla och extra styrka i bigarna. Invercote är även särskilt lämplig för krävande stansning, prägling, foliering, lackning och laminering.Tillgänglig i följande ytvikter: 280 g, 300 g, 350 g samt 400 g. Tillverkad av Iggesund Paperboard, Sverige.

Invercote G
Homogenkartong (Solid Bleached Sulphate) med trippelbestruken silkesmatt framsida och obestruken baksida. Kartongens mycket släta ytfinish och glans ger optimal bildåtergivning. Den unika uppbyggnaden i tre skikt av långfibrig blekt sulfatmassa ger Invercote överlägsna styrkeegenskaper. Perfekt för förpackningar, omslag, mappar, etc. med dubbelsidigt tryck där du vill ha riktig kartongkänsla och extra styrka i bigarna. Invercote är även särskilt lämplig för krävande stansning, prägling, foliering, lackning och laminering. Tillgänglig i följande ytvikter: 280 g, 300 g, 330 g, 350 g samt 380 g. Tillverkad av Iggesund Paperboard, Sverige.

Carta Integra
Falskartong (Folding Box Board) med högbestruken semimatt framsida och mattbestruken baksida. Den speciella tillverkningsmetoden med blekt aspmassa i mittskiktet ger hög bulk, ljushet, opacitet och styvhet. Carta Integra är en allroundkvalitet med bra styvhet och tryckegenskaper. Tillgänglig i följande ytvikter: 265 g, 285 g, 315 g samt 330 g. Tillverkad av Iggesund Paperboard, Sverige.

Kraftpak
Kraftpak är en obestruken, naturbrun kraftkartong med mycket hög spräng- och rivstyrka. Tillverkas av 100% oblekt nyfiber. Uppfyller höga krav på hygien och renhet. Kraftpak är godkänd för direktkontakt med livsmedel. Står emot fukt. Utmärkt att trycka på samt att prägla och stansa i. Fullt återvinningsbar. Tillgänglig i följande ytvikter: 259 g, 283 g, 307 g, 332 g, 356 g samt 386 g. Tillverkad av KapStone, USA.

Invercote G 180g tryckliner
Denna homogenkartong (Solid Bleached Sulphate) med silkesmatt högbestruken framsida använder vi som tryckark vid kaschering på wellpapp. Finns även med linnepräglad framsida. Den unika uppbyggnaden i tre skikt av långfibrig blekt sulfatmassa ger Invercote överlägsna styrkeegenskaper. Den högbestrukna framsidan ger optimal bildåtergivning och den unika rivstyrkan ger suveräna bigningsegenskaper. Särskilt lämplig för krävande stansning, prägling, foliering och laminering. Kaschering innebär att vi limmar denna sk liner i 180g mot ett wellpappark innan vi stansar. Tillverkad av Iggesund Paperboard, Sverige.

WELLPAPP – vit/vit – brun/brun – vit/brun
Microwell 1,2 mm  –  Miniwell 1,7 mm  –  Finwell 2,8 mm  –  Grovwell 4,0 mm  –  Dubbelwell 7,0 mm

För att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser placerar vi cookies på din dator, telefon eller läsplatta.

Jag förstår